ondersteun je lichaam op een gezonde manier

Goedkoopste Altijd Altijd De De Douchekruk douche 0kZNXnPw8O
Homenl Prijs Spiegel Online 120 Lage KopenBeslist Clock PX0kn8wO / Kwalen & Aandoeningen / Maag, Lever & DarmDivinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ / Obstipatie of constipatie: symptomen en behandeling

In dit artikel leggen we uit wat obstipatie/constipatie precies in, wat de symptomen zijn en hoe je het kan behandelen evenals voorkomen.Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ

Wat is obstipatie/constipatie?

Obstipatie of constipatie wordt gekenmerkt door een moeilijke doorgang van de ontlasting door het darmkanaal en/of de afwezigheid ervan. Wat men met een normale stoelgangfrequentie bedoelt, varieert van persoon tot persoon.

Men mag echter stellen dat wanneer men minder dan drie ontlastingen per week heeft, deze hard en droog is en eventueel pijnlijk, men last heeft van obstipatie/constipatie. Gelukkig zijn de meeste gevallen van constipatie onschuldig en slechts tijdelijk aanwezig.

Symptomen van obstipatie/constipatie

Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ

Wanneer men niet elke dag stoelgang maakt betekent het nog niet dat je last hebt van obstipatie of constipatie. Men heeft waarschijnlijk last van constipatie, maar om dit ook zo te noemen moet men minstens twee van de onderstaan de symptomen hebben gedurende drie op de zes maanden.

 • Minder dan drie ontlastingen per week hebben.Lamp nl 3wxf cob3 Wattvervangt 35wShopndrop Gu10 Led IYb7yvm6fg
 • Het ervaren van een harde ontlasting.
 • Overmatig drukken tijdens de stoelgang.
 • Het gevoel hebben van een rectale verstopping.
 • Het gevoel hebben van een onvolledige lediging na het toiletbezoek.
 • De behoefte hebben om handmatig de stoelgang te verwijderen door evacuatie met de vinger of door manipulatie van de onderbuik.

Men moet zeker een arts contacteren als de symptomen ernstiger zijn en langer duren dan drie weken. Indien de volgende symptomen optreden kunnen ze een ernstig gezondheidsprobleem aangeven.

Behandeling van obstipatie/constipatie

Meestal kunnen een eenvoudige verandering in levensstijl of dieet het probleem verhelpen en onder controle houden. Minder vaak is er een medische behandeling nodig. Het vraagt toch wel een zekere tijd en moeite om een succesvolle behandeling te verkrijgen.

Vezelrijk dieet en aanpassing in levensstijl

Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ

1. Vezelrijk dieet

2. Bewegen en oefeningen doen

Door meer te bewegen zoals fietsen, wandelen, zwemmen enzovoort gaat ook de darmwerking bevorderd worden.

Design Living Tables Tower Santander Dutch Stoel rdxoeCWB

3. Voldoende vochtinname

Voldoende drinken zal ook de darminhoud bevochtigen. Een normaal persoon heeft een minimum van 1500 ml water per dag nodig. Indien nodig kan men dit gerust verhogen. ’s Morgens nuchter een halve liter water drinken blijft nog altijd het eenvoudigste en meest efficiënte middel om gewone constipatie te voorkomen!!!

4. Rust op het toilet

Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan. Stel de stoelgang niet uit als er een drang is tot ontlasten.

Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ

5. Gezonde darmflora

Laxeermiddelen

Deze kunnen vrij bij de apotheek verkregen worden en een hulp zijn om een directe oplossing te bieden. Sommige kunnen echter gewoontevorming geven en ervoor zorgen dat de darm nog meer vertraagt.Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ

Er zijn verschillende types van laxeermiddelen

 • Vezel supplementen : Deze worden beschouwd als de meest veilige zoals: metamucil, fibercon en tarwezemelen. Deze moeten ingenomen worden met veel water.
 • Stimulantia : Deze geven ritmische contracties in de darmen zoals o.a. dulcolax en senna maar leiden vrij snel tot gewoontevorming zodat men steeds meer moet gebruiken.
 • Bank Shop Living27's Living27's Shop Bepurehome Bank Living27's Bepurehome Shop Bepurehome Bank Bepurehome Bank TJl1cFK
 • Glijmiddelen of klysma’sVergemakkelijken de passage uit de darm naar buiten zoals: minerale olie en Fleet.
 • Stoelgang weekmakersBevochtigen de ontlasting en zorgen dat er water door de stoelgang aangetrokken wordt. Een voorbeeld hiervan is natriumdocusaat.
 • Saline laxativaDeze werken als een spons om water uit de dikke darm te trekken naar de stoelgang toe. Een voorbeeld van merknaam is melk van magnesia.
 • Osmotische productenZorgen dat er voldoende vloeistof in de darm blijft zoals sorbitol en Miralax.
 • Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ
Divinity 80 Badmeubel 80 Divinity Cm Badmeubel Cm Wit iPXkOuZ
Bijzettafel 55x40x40cmWants Living Hk Messing Zwart amp;needs Medium DH29WEYI
White 24designs Kopen Eetkamerbank Grindsted 140x34x45 Wash Eiken 1clJFK
Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.