ondersteun je lichaam op een gezonde manier

Meublie Jysk Plus B40 Boxmatras 140x200 Opbergvak nl DHE29I
HomeSchoenenkast »dura« Massief Wildeiken82 Home Breed Cm Affaire Van eEWDYH29I / Kwalen & Aandoeningen / Maag, Lever & DarmKastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq / Obstipatie of constipatie: symptomen en behandeling

In dit artikel leggen we uit wat obstipatie/constipatie precies in, wat de symptomen zijn en hoe je het kan behandelen evenals voorkomen.KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq

Wat is obstipatie/constipatie?

Obstipatie of constipatie wordt gekenmerkt door een moeilijke doorgang van de ontlasting door het darmkanaal en/of de afwezigheid ervan. Wat men met een normale stoelgangfrequentie bedoelt, varieert van persoon tot persoon.

Men mag echter stellen dat wanneer men minder dan drie ontlastingen per week heeft, deze hard en droog is en eventueel pijnlijk, men last heeft van obstipatie/constipatie. Gelukkig zijn de meeste gevallen van constipatie onschuldig en slechts tijdelijk aanwezig.

Symptomen van obstipatie/constipatie

KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq

Wanneer men niet elke dag stoelgang maakt betekent het nog niet dat je last hebt van obstipatie of constipatie. Men heeft waarschijnlijk last van constipatie, maar om dit ook zo te noemen moet men minstens twee van de onderstaan de symptomen hebben gedurende drie op de zes maanden.

Men moet zeker een arts contacteren als de symptomen ernstiger zijn en langer duren dan drie weken. Indien de volgende symptomen optreden kunnen ze een ernstig gezondheidsprobleem aangeven.

Behandeling van obstipatie/constipatie

Meestal kunnen een eenvoudige verandering in levensstijl of dieet het probleem verhelpen en onder controle houden. Minder vaak is er een medische behandeling nodig. Het vraagt toch wel een zekere tijd en moeite om een succesvolle behandeling te verkrijgen.

Vezelrijk dieet en aanpassing in levensstijl

KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq

1. Vezelrijk dieet

2. Bewegen en oefeningen doen

Door meer te bewegen zoals fietsen, wandelen, zwemmen enzovoort gaat ook de darmwerking bevorderd worden.

Fonq Pastoe Bestel Bij Je Producten Online bg7f6y

3. Voldoende vochtinname

Voldoende drinken zal ook de darminhoud bevochtigen. Een normaal persoon heeft een minimum van 1500 ml water per dag nodig. Indien nodig kan men dit gerust verhogen. ’s Morgens nuchter een halve liter water drinken blijft nog altijd het eenvoudigste en meest efficiënte middel om gewone constipatie te voorkomen!!!

4. Rust op het toilet

Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan. Stel de stoelgang niet uit als er een drang is tot ontlasten.

KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq

5. Gezonde darmflora

Laxeermiddelen

Deze kunnen vrij bij de apotheek verkregen worden en een hulp zijn om een directe oplossing te bieden. Sommige kunnen echter gewoontevorming geven en ervoor zorgen dat de darm nog meer vertraagt.KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq

Er zijn verschillende types van laxeermiddelen

  • Vezel supplementen : Deze worden beschouwd als de meest veilige zoals: metamucil, fibercon en tarwezemelen. Deze moeten ingenomen worden met veel water.
  • Stimulantia : Deze geven ritmische contracties in de darmen zoals o.a. dulcolax en senna maar leiden vrij snel tot gewoontevorming zodat men steeds meer moet gebruiken.
  • OnlineBeslist 2019 Antiek Meubels Grenen be Collectie ymn8NwOv0P
  • Glijmiddelen of klysma’sVergemakkelijken de passage uit de darm naar buiten zoals: minerale olie en Fleet.
  • Stoelgang weekmakersBevochtigen de ontlasting en zorgen dat er water door de stoelgang aangetrokken wordt. Een voorbeeld hiervan is natriumdocusaat.
  • Saline laxativaDeze werken als een spons om water uit de dikke darm te trekken naar de stoelgang toe. Een voorbeeld van merknaam is melk van magnesia.
  • Osmotische productenZorgen dat er voldoende vloeistof in de darm blijft zoals sorbitol en Miralax.
  • KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq
KastenShop 10 10 Merken KastenShop Tot Tot Merken j54RL3Aq
Cap Master 18w Philips 2 Pl G24d Pin Warm C 18w8272 White Extra X0Ok8nPw
Design Gregg FoscariniMohd Shop Parete Media BQdCWrExoe
Deze site gebruikt cookies. Lees meer over privacy en cookies.